Maki-variációk (szusikészítés otthon)

A maki – algalapba tekert rizs, korongokra vágva – egyre inkább divatba jön a nyugati féltekén. Olyannyira, hogy az egyik vegetáriánus változatot máris Kalifornia-maki vagy Kalifornia-tekercs néven emlegetik.

A tekercs készítéséhez csupán két kötelező hozzávaló kell: algalap, vagyis nori, illetve főtt rizs.

Igényesebb, illetve ráérő olvasóink készíthetnek igazi szusi-rizst is, kerek szemű (japonica) rizsből, zsiradék és só hozzáadása nélkül, az utolsó öt percben ecetes-cukros lét vagy szuririzs-port hozzáadva, hogy savanykás és fénylő szemű legyen.

A norilapot óvatosan húzd át a gáztűzhely lángja felett, hogy egy kicsit megpiruljon. Fektesd egy makiszura (vékony bambuszrudacskák cérnával összekötve), az egyik felére rakj vékony réteg rizst.

 

Image

A rizs közepére jöhetnek a hozzávalók, erről mindjárt. Ezután a makiszu segítségével (ha nincs, próbáld meg konyharuhával) szorosan tekerd fel a lapot. Ha kell, feltekerés közben az ujjaddal tartsd a rizst és a tölteléket, hogy ne potyogjon ki.

Related posts